İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Metaverse ile Hayatımıza Giren Yenilikler Nelerdir?

Son günlerde hayatımıza giren ve gelecekle ilgili bizi heyecanlandıran sanal bir evren fikri hala ‘Acaba?’ sorularıyla konuşulmaya devam ediliyor. Her ne kadar pek çok kişi için hala soyut kavramlardan oluşsa da uzak gelecek de gerçekten sanal bir evren fikri içerisinde yaşayabilmek mümkün olacak diyebiliriz. Tüm bu soyut ve sanal fikirler beraberinde alışık olduğumuz pek çok kavramı da temelden sarsarak değişime uğratmaya devam etmektedir. 

Metaverse kavramıyla birlikte hayatımıza giren ve farklı fikirlerle sanallaştırılmaya devam edilen birçok somut eylem bulunmaktadır. Sanal ve gerçek dünya arasındaki geçişler üzerinde sürekli çalışıldığı bir dönem içerisinde ilk olarak VR teknolojisi ile video oyunlarını çok daha gerçekçi bir şekilde deneyimlemeye başladık. Ardından sanalı gerçekliğe değil, gerçekliği sanala yaklaştırarak günlük hayatta yapılabilecek aktiviteleri bilgisayarların ve telefonların arkasına taşıdığımızı söyleyebiliriz. 

Travis Scott’ın milyonlarca kişinin katılımıyla oyun içerisinde konser düzenlemesi, Facebook şirketinin tüm vizyonunu meta kavramına çevirmesi, Samsung’un mağaza açması ve kripto paraların kabul edilerek yaygınlaşması gibi pek çok gelişme metaverse ile hayatımıza giren yenilikler arasında gösterilebilir. Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi artık sanal bir evrende, sanal kıyafetlerle ve dijital karakterlerimizle yaşayabilir, konsere gidebilir ve sanal paralarımızla kendimize ev, arsa ya da başka ihtiyaçlar satın alabiliriz. Bunların birçoğu gerçekleşmeye devam ederken bir fikir olarak sırasını bekleyen pek çok sanal atılımında mevcut olduğunu söyleyebiliriz. 

Metaverse Moda Haftası Nedir? 

Şov ve eğlence dünyasının en önemli kavramlarından biri olan moda, yaş, cinsiyet ya da seviye ayırmaksızın pek çok insanın hayatını etkilemeye devam etmektedir. Somut eylemlerin sanal dünya kavramı içerisinde yeniden yorumlandığını göz önüne alırsak metaverse modasının ve hatta bu modaya ait olan moda haftalarının da var olabileceğini düşünebiliriz. 

Dünyanın ilk sanal moda haftası metaverse platformu olan Decentraland üzerinde birçok tasarımcı ve ürünleri ile 24 Mart-27 Mart tarihlerinde gerçekleştirilerek bir ilke imza atıldı. NFT koleksiyonların sergilendiği bu moda haftasına Estee Lauder, Tommy Hilfiger, Poco Rabanne, Victor Vasarely ve Dolce&Gabbana gibi dev markaların katıldığını da söyleyebiliriz. 

Markaların sanal bir podyumda avatarlar üzerine giydirdikleri kıyafetleri sergiledikleri bu moda programı sonucunda izleyiciler eğer beğenirlerse kıyafetleri NFT olarak satın alabilir. Geleneksel moda haftası fikirlerinin çok dışında, herkesin erişimine ve katılımına olanak sağlayan bu organizasyon gelecek hakkında moda dünyasını heyecanlandıran bir etkinliktir denilebilir. 

Moda ve gerçeklik üzerindeki sınırların kaldırıldığı bu sanal moda haftasına katılımın kolay olması, sanal alışverişin mümkün olması ve yenilikçi bir hareket olduğu için talebin oldukça fazla olduğunu görebiliriz.  Daha rahat ve cesur kullanımların yer aldığı bu evrende modanın sınırlarının nereye kadar uzanacağını ve daha nelerin gerçekleşeceğini kestirebilmek ise mümkün değil. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın